2011mwc-uitslag

winnaars van de MidwinterClassic 2011:

Frans de Graaf - Ronald Jans (Toerklasse) en Hans van Beek - Joep Wanders (Sportklasse) geflankeerd door uitzetter Jaap Daamen

 

Klik hier voor de volledige uitslag van 2011

 

Hieronder een verslag van Arthur Denzler:

We reden de MidwinterClassic 2011

Op zondag 13 februari 2011 werd vanuit Monnickendam alweer de derde Midwinter Classic verreden. Van enige winter was (gelukkig) niets te merken, integendeel: het leek wel voorjaar. Ik was door Oscar Uhlhorn overgehaald om met hem deze rit te rijden, niet alleen voor de competitie, maar ook voor de gezelligheid.

Nou, dat wilde ik wel eens meemaken.
Aan eerdere edities van de Midwinter Classic had ik niet deelgenomen, maar dat de rit goed aangeschreven staat was wel af te leiden uit het respectabele aantal van 90 inschrijvers. De organiserende club achter deze rit, de Wegkruisers, was mij wel bekend van de ROZ. De ROZ staat bekend om het hoge niveau van kaartlezen, dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen. En ik werd niet teleurgesteld gedurende de dag......

Net als de ROZ van 2010 had deze rit geen TC's tussen de verschillende kaartleestrajecten. De enige 2 tijdcontroles waren die bij de start van de ochtend en bij de finish van het middagtraject. Daartussen kon je naar harte lust zelf je tijd indelen. Een lange of korte lunchpauze kon je zelf bepalen. Dit systeem is ideaal om gejakker in ons dichtbevolkte landje te voorkomen. Een slimme zet van de Wegkruisers die ik bij andere organisatoren van harte kan aanbevelen. De lol, stress en spanning bij de deelnemers is er absoluut niet minder om met dit systeem.

Ook voor wat betreft de hogere kaartlees kunde kwam iedereen weer voldoende aan zijn trekken, er waren genoeg valkuilen en doortrapte geintjes met de kaart uitgehaald om iedereen flink wat strafpunten in de maag te splitsen. Dit was de eerste Midwinter Classic zonder Bertus Raats, maar wat opviel was dat de eerste controleletters de combinatie RAATSEL vormde. Tijdens een uiterst relaxte en prima lunch konden we al aan de tussenresultaten zien dat het nog spannend zou blijven, en we absoluut bij de les moesten blijven. Na afloop werd natuurlijk flink gediscussieerd tussen de deelnemers over het hoe en wat en waarom van de verschillende valkuilen, maar het was wel duidelijk dat alles zeer degelijk in elkaar was gezet. Naast de gebruikelijke kaartleessystemen als ingetekende lijn met barricades, pijlen kortste route en grensbenadering, zat er (voor mij althans) ook een frisse, nieuwe "vondst" als Special Stage in deze rit. Op een gemanipuleerde kaart van het industrieterrein van Purmerend moest slechts 1 simpele instructie net zo vaak uitgevoerd worden totdat je op een ingetekende pijl uitkwam: "1 weg rechts laten liggen". Deze combinatie van kaartlezen, goed navigeren en de instructie goed uitvoeren was erg leuk om te doen, maar toch ook behoorlijk lastig. En daar komen we natuurlijk ook voor.

Voor de liefhebbers van een stevig potje kaartlezen is de Midwinter Classic echt een aanrader. En voor de prijs, een bescheiden 90 euro, krijg je 5 uren lang een flinke uitdaging voorgeschoteld. Een goed voorbeeld van een uitstekend georganiseerde rit, voor een bescheiden prijs. Dit jaar zijn wij als derde in de sportklasse geƫindigd, dus volgend jaar gaan we zeker proberen het resultaat te verbeteren.

Arthur Denzler

 

 

 

 

© Stichting "de Wegkruisers" Amsterdam - KvK nummer 34304701